ΔΙΑΒΑΣΤΕ TO KEIMENO

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ

Για τους λάτρεις της πεζοπορίας ο Παρνασσός αποτελεί πρόκληση. Ορεινά μονοπάτια, δασικοί δρόμοι, καλντερίμια και ένα πλήθος άλλων διαδρομών βρίσκονται στη διάθεση όσων απολαμβάνουν την περιπλάνηση στο βουνό. Από όλα τα χωριά της ευρύτερης περιοχής ξεκινούν διάφορες διαδρομές που καταλήγουν στις κορυφές του βουνού ή σε άλλα ενδιαφέροντα σημεία, όπως αρχαιολογικούς χώρους, σπήλαια και τοποθεσίες φυσικού κάλλους. Εκατοντάδες χιλιόμετρα μονοπατιών περνούν γύρω από το βουνό και ένα μεγάλο μέρος αυτών περνά μέσα από τη μαρκαρισμένη E4 Ευρωπαϊκή διαδρομή είτε μέσα από το εθνικό μονοπάτι O22 ή συμπεριλαμβάνονται στα τοπικά δίκτυα μονοπατιών. Επομένως, ανάλογα με τις ικανότητες, αλλά και τα ενδιαφέροντά σας, μπορείτε εύκολα να επιλέξετε τη διαδρομή που εσείς θέλετε, αρκεί πάντα να θυμάστε ότι πριν ξεκινήσετε χρειάζεται καλός προγραμματισμός και ο απαραίτητος εξοπλισμός!

PARAGLIDING

Από τον Ίκαρο και το μαγικό χαλί……..στο αλεξίπτωτο πλαγιάς. Πετάξτε ελεύθερη σαν τα πουλιά και απολαύστε την απερίγραπτη ομορφιά του να κοιτάς τη γη από ψηλά. Πάνω από την Αράχωβα και τα λιβάδια του Παρνασσού, στους Δελφούς και το περίφημο Δελφικό τοπίο, τον ελαιώνα της Άμφισσας, μέχρι τον κόλπο της Ιτέας και του Γαλαξειδίου. Η διθέσια πτήση θα σας δώσει εικόνες μοναδικής ομορφιάς και θα σας χαρίσει μία ανεπανάληπτη εμπειρία αδρεναλίνης που ποτέ δεν θα ξεχάσετε! Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.paraglidingfun.gr/2-ellinika/paragliding

ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

Γνωρίστε το μαγικό κόσμο του Παρνασσού μέσα από την μοναδική εμπειρία των Mountain bike. Με τεράστια ποικιλία μονοπατιών και διαδρομών για Mountain Bike, ο Παρνασσός αποτελεί παράδεισο για την ορεινή ποδηλασία. Εξειδικευμένη εταιρία σας παρέχει υπηρεσίες δραστηριοτήτων ορεινής ποδηλασίας οι οποίες περιλαμβάνουν:

  • Καθοδήγηση/περιήγηση (guiding) από πτυχιούχο οδηγό ορεινής ποδηλασίας (MTB instructor, MIAS MTB Leader – MBL2 Technical Terrain) και κάτοχο πιστοποίησης πρώτων βοηθειών.
  • Ενοικίαση ποδηλάτων και ποδηλατικού εξοπλισμού όλων των κατηγοριών MTB (trekking, trail, enduro, downhill).
  • Uplift services, για όσους επιθυμούν μόνο να κατεβαίνουν μονοπάτια ή διαδρομές (Downhill) παρέχουμε τη δυνατότητα επαναλαμβανόμενης μεταφοράς των ποδηλάτων και των οδηγών τους στο σημείο εκκίνησης.
  • Οδηγίες οδήγησης και τεχνικής mountain bike για όλες τις κατηγορίες MTB (trail, enduro, downhill), σε συγκεκριμένα τεχνικά σημεία και μονοπάτια.
  • Μαθήματα ορεινής ποδηλασίας για όλες τις κατηγορίες MTB (trail, enduro, downhill), ατομικά ή ομαδικά, για να ανακαλύψετε τα μυστικά της .

Οι περιηγήσεις/βόλτες πραγματοποιούνται σε χαρτογραφημένες διαδρομές που περιλαμβάνουν μονοπάτια ή δασικούς δρόμους σε όλες τις πλευρές του Παρνασσού.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΠΑΝΗΓΥΡΑΚΙ

Το Πανηγυράκι είναι μία από τις 100 εκδηλώσεις παγκοσμίως που πρέπει να παρακολουθήσετε έστω και μία φορά στη ζωή σας. Πρόκειται για ένα εορταστικό τριήμερο που λαμβάνει χώρα στην Αράχωβα κάθε χρόνο (την άνοιξη) και είναι αφιερωμένο στον προστάτη του γραφικού οικισμού, τον Άγιο Γεώργιο. Με το Πανηγυράκι, ωστόσο, ταυτόχρονα τιμάται και η νικηφόρος μάχη της Αράχωβας εναντίον των Τούρκων στις 24/11/1826, καθώς και η μνήμη του Γ. Καραΐσκάκη. Μια σειρά από δρώμενα και εκδηλώσεις που διοργανώνονται από τις τοπικές Αρχές μετατρέπουν την Αράχωβα στον απόλυτο ταξιδιωτικό προορισμό, ακόμη και όταν έχουν λιώσει τα χιόνια.

Οι επισκέπτες του χωριού συμμετέχουν και βιώνουν ήθη και έθιμα, οι ρίζες των οποίων χάνονται στο πέρασμα των χρόνων. Κάποια από αυτά είναι ο χορός των γερόντων (ντόπιοι ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές), ο ανηφορικός δρόμος αντρών (νέων και γερόντων στο πεδίο μάχης του Καραϊσκάκη με τοπική ενδυμασία), το «Χάλασμα του Πανηγυριού», στην ουσία πρόκειται για ένα αυθεντικό αραχωβίτικο γλέντι στην αυλή του ναού του Αγίου Γεωργίου με φαγητό, ποτό και παραδοσιακή μουσική κ.ά. Περισσότερες πληροφορίες: http://www.panigiraki.gr/

ARACHOVA TRAIL

Συμμετάσχετε στο "Arachova trail" και εξερευνήστε την Αράχωβα τρέχοντας. Απολαύστε τον πιο κοσμοπολίτικο χειμερινό προορισμό στην Ελλάδα, αγαπημένο στους λάτρεις του σκι και των ορεινών δραστηριοτήτων.

Δείτε τρέχοντας το μέρος που συνδυάζει το μεγαλείο με το άγριο τοπίο, το υγιές κλίμα με τα περίφημα αρχιτεκτονικά σπίτια, τη νυχτερινή ζωή με τα χειμερινά σπορ.

Για περισσότερες πληροφορίες: http://arachovatrail.weebly.com

ΕΝΑΡΞΗ ΓΙΟΡΤΗΣ ΧΕΙΡΕΡΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

Κάθε χρόνο στην Αράχωβα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου λαμβάνει χώρα η γιορτή έναρξη της χειμερινής περιόδου. Ένα γεγονός που ξεκίνησε το 2014 και καθιερώθηκε στην συνείδηση των επισκεπτών καθώς βρήκε την απαραίτητη απήχηση.

Τις ημέρες της γιορτής εξελίσσονται διάφορα δρώμενα τα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν μουσικοκινητικά παιχνίδια, facepainting και θέατρο Σκιών για τους μικρούς φίλους, ενώ για τους μεγάλους υπάρχει το μουσικό κομμάτι της γιορτής, παραδοσιακά εδέσματα και άφθονο τσίπουρο. Σκοπός της γιορτής είναι να αναδείξει η Αράχωβα το φιλικό της πρόσωπο ως προορισμός 4 εποχών