ΔΙΑΒΑΣΤΕ TO KEIMENO

ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΛΟΥΚΑ

Η μονή Οσίου Λουκά βρίσκεται στη δυτική πλαγιά του όρους Ελικών. Η μονή πήρε το όνομά της από τον μοναχό και ιδρυτή της Λουκά Στειριώτn. Πρόκειται για ένα από τα πιο σπουδαία δείγματα βυζαντινής τέχνης και αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα, µε τοιχογραφίες που χρονολογούνται από τον 10ο αιώνα µ.Χ και εικόνες ζωγραφισμένες από τον Μιχαήλ Δαμασκηνό. Το κυρίως κτίριο είναι μια οκτάγωνη εκκλησία µε τρούλο, όπου φυλάσσονται τα λείψανα του Οσίου Λουκά. Στη βόρεια πλευρά της βρίσκεται μια μικρότερη εκκλησία, αφιερωμένη στην κοίμηση της Θεοτόκου. Η ζωή του μοναστηριού από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα ταυτίζεται µε την ιστορία του Ελληνικού Έθνους. Τους δύο πρώτους αιώνες της ύπαρξης της n Μοναστική κοινότητα αποτελούσε πηγή χριστιανικής πίστης.

Κατά την διάρκεια της Φραγκοκρατίας ο Βανιφάτιος ο Μομφερρατικός κατέβηκε στη Στερεά Ελλάδα, έδιωξε τους Ορθόδοξους Έλληνες από τον Όσιο Λουκά και εγκατέστησε Λατίνους, οι οποίοι λήστεψαν και γύμνωσαν τη Μονή.

Στη συνέχεια, ο πρίγκιπας της Αχαΐας Γοδεφρείδος Β’ Βιλλαρδουίνος λεηλάτησε τους εναπομείναντες θησαυρούς και τους μετέφερε στη Ρώμη. Κατά την Τουρκοκρατία από το 1460 που υποτάχθηκε n Βοιωτία στους Τούρκους μέχρι την ημέρα της λευτεριάς το μοναστήρι αγωνίστηκε για την ύπαρξη του, γιατί κινδύνεψε µε αφανισμό επανειλημμένα από τη βουλιμία των Τούρκων κατακτητών. Το 1943 υπέφερε και πάλι από τους κατακτητές Γερμανούς. Ήδη όμως n Αρχαιολογική υπηρεσία και n Αρχαιολογική Εταιρεία ανέλαβαν από το 1938 πολυετείς εργασίες συντήρησης, αναστήλωσαν την Τράπεζα και άλλα κτίρια της Μονής και καθάρισαν τα ψηφιδωτά και τις τοιχογραφίες.